Άδειες για την Προστασία της Οικογένειας

Άδειες για την Προστασία της Οικογένειας

Άδεια Μητρότητας (Άδεια τοκετού και λοχείας)Άδεια ΠατρότηταςΆδεια Φροντίδας ΤέκνουΕιδική Παροχή Προστασίας ΜητρότηταςΓονική ΆδειαΆδεια Λόγω Ασθένειας Παιδιού ή Άλλου Εξαρτώμενου ΜέλουςΆδειες Λόγω Σοβαρών Νοσημάτων ή Λόγω Νοσηλείας των ΠαιδιώνΆδεια ΓάμουΆδεια Προγεννητικών Εξετάσεων και Γυναικολογικού ΕλέγχουΆδεια για Υποβολή σε Μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςΆδεια για Μονογονεϊκές ΟικογένειεςΆδεια Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης ΤέκνουΆδεια φροντιστήΑπουσία από την Εργασία για Λόγους Ανωτέρας ΒίαςΕυέλικτες Ρυθμίσεις ΕργασίαςΜειωμένο Ωράριο Γονέων Παιδιών με ΑναπηρίαΔιευκολύνσεις για Γονείς Εργαζόμενους Λόγω Νόσησης των Τέκνων τους από τον Κορωνοϊό COVID-19

Άδεια Μητρότητας (Άδεια τοκετού και λοχείας)

Επιστροφή

Από τις διατάξεις του άρθρου 7 της ΕΓΣΣΕ 1993 και του άρθρου 7 της ΕΓΣΣΕ 2000-2001, το οποίο κυρώθηκε με το άρθρο 11 του Ν. 2874/2000, η διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται στις 17 εβδομάδες για τις εργαζόμενες σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Από αυτές, τις 8 εβδομάδες πρέπει να πάρει η εργαζόμενη πριν από τον τοκετό και τις υπόλοιπες 9 μετά. Η τήρηση των χρονικών διαστημάτων είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που η εργαζόμενη γεννήσει πρόωρα, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, έτσι ώστε ο χρόνος της άδειας να φθάνει συνολικά τις δέκα επτά (17) εβδομάδες.

Η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και η εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών, δικαιούνται το μεταγενέθλιο τμήμα της άδειας μητρότητας (9 εβδομάδες), καθώς και τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που συνδέονται με αυτήν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισής τους (άρθρο 34 του Ν. 4808/2021).

Μετάβαση στο περιεχόμενο